Astsubaylar ve Görevleri
0

Astsubaylar ve Görevleri , ASEM Astsubaylar Türk silahlı kuvvetleri bünyesinde Emir komuta zincirinde görev yapan eğitim ya da muhabere gibi farklılık gösteren bölümlerde çalışmalarını sürdürmekte olan askeri personeldir. Astsubaylık askeri hiyerarşi sisteminde subayın altında yer alan bir rütbe olarak karşımıza çıkar. Subaylığa geçme hakkına sahip olan kişiler astsubay olabilirler. Astsubay ve görevleri  rütbesine ise uzman çavuşluk statüsünden geçme hakkına sahiptirler. Astsubaylar bando, kara, hava ve deniz astsubayı olabilirler. Bunun için astsubay adaylarının belirli bir sicil notuna sahip olmaları gerekmektedir. Astsubaylar komuta, idari ve teknik kadroda yer alırlar. Bunun yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bel kemiğini oluşturan yapı astsubaylar olarak kabul edilir. Astsubayların belirli günlerde izin günleri vardır. Bu izin günleri genelde (30 gün plânlı 15 gün yıllık mazeret) B – Mazeret izinleri C – Yurt dışı izinleri D – Sıhhî izinler olarak tanımlanmıştır.

Astsubayların Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bel kemiği olarak kabul edilmekte olan astsubayların emir komuta zinciri dışında pek çok görevleri yer almaktadır. Astsubaylar ve görevleri  vatanın her karış toprağının savunulmasında oldukça kritik bir rol oynarlar. Astsubaylar aynı zamanda er, erbaş ve subaylar arasındaki disiplini de kontrol altına alırlar. Kendi birlikleri içerisinde asayişlerden sorumludurlar. Birlikler arası iletişim ve etkileşimde rol oynarlar. Yetki ve görev alanlarında asayiş denetimi yapma hakkına sahiptirler. Eğer düşman hava araçları var ise düşman hava araçları ile mücadelede astsubayların katkıları çok fazladır.

Astsubayların Maaşlarının Belirlenmesinde Etkili Faktörler Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adeta bel kemiği olarak vatani vazifelerde kutsal görevler yapan astsubayların maaşları pek çok faktörler baz alınarak hesaplanır. Astsubayın görev yerleri maaş hesaplamasında oldukça etkili olan bir faktördür. Astsubay maaşı belirlenirken daha çok operasyon sayısı, evdeki çocuk ya da hane sayısı, eşin çalışma durumu, evin kira olma durumu ve medeni durum baz alınır. Bunun yanı sıra astsubayların maaşları kıdemlilik derecesine göre verilmektedir.

Astsubayların Rütbeleri Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev alan ve vatani vazifelerini yerine getirme ile yükümlü olan astsubayların rütbeleri vardır. Aşağıda siz değerli okuyucularımız için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adeta bel kemiği olan astsubayların rütbeleri maddeler halinde yer almaktadır:

  • Astsubay Kıdemli Başçavuş
  • Astsubay Başçavuş
  • Astsubay Kıdemli Üstçavuş
  • Astsubay Üstçavuş
  • Astsubay Kıdemli Çavuş
  • Astsubay Çavuş
  • Yedek Astsubay

Astsubaylar ASEM’de Hangi Derslere Tabii Tutulurlar?

Astsubaylar eğitimlerini ASEM’de tamamlamaktadırlar. Astsubayların ASEM’de aşağıdaki derslere tabii tutulurlar:

Güvenlik Hizmetlerine Giriş
Kolluk Meslek Bilgisi
Hukuka Giriş
Disiplin Hukuku
Türkiye’nin Toplumsal Yapısı
Davranış Bilimleri
Yönetim ve Organizasyon
Bilgisayar Uygulamaları
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I
Türk Dili – I
İngilizce – I
Matematik
Beden Eğitimi-I
Anayasa Hukuku
Harita Bilgisi

Anayasa Hukuku

Kriminoloji
TCH-Genel
Silah Bilgisi ve Atış Nazariyatı

Yukarıda belirtilmekte olan dersler astsubayların mutlaka almaları gereken eğitim dersleridir. Genelde silah bilgisi ve atış nazariyatı dersi 3. ya da 4. sınıflarda ASEM’de öğrencilere verilir.

Astsubaylıkta ASEM’de Eğitim Almak Zorunlu Mudur?

Astsubay adayları gerekli olan sınavlara girdikten sonra yeterli puanları aldıktan sonra ASEM’e kayıt yaptırmak zorundadır. Astsubay adayları öncelikle  KPSS sınavlarından yüksek not almalıdır. KPSS sınavından yüksek not alınmadığı taktirde adaylar hiçbir şekilde astsubay olmak için Astsubay Eğitim Merkezi’ne başvuru hakkına sahip olamazlar. Bunun yanı sıra astsubaylıkta ASEM eğitimleri son derece önemli olan eğitimlerden biri olarak kabul edilir.  Bu sebepten dolayı astsubaylık eğitimlerinin asıl temeli ASEM kurumlarında öğrencilere sunulmaktadır. Öğrenciler burada temel derslerin yanı sıra intibak eğitimleri, kolluk eğitimleri ve parkur eğitimleri verilmektedir.

ASEM’de Parkur Eğitimleri Var Mıdır?

Astsubay adaylarının KPSS sınavında başarılı puan almaları sonrasında ileride astsubay olmak için müracaat ettikleri ASEM kurumunda parkur eğitimleri verilmektedir. Parkur eğitimlerinde  astsubay adaylarından beklenmekte olan performanslar başta fiziki dayanıklılık olmak üzere fiziki yeterlilik, güç ve hızdır. Hız bu bağlamda son derece önemli hususlardan biri olarak kabul edilir. ASEM kurumunda parkur eğitimlerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasında öğrencilere süre sınırı verilmektedir. Süre sınırını aşan kişiler ne yazık ki parkur sıralamasında sonlara doğru gerilemektedir. Bu bakımdan dolayı astsubay adayları fiziki yeterlilikleri üst seviyede olsa bile mutlaka süre sınırını aşmamalıdır. Öğrenciler aştıkları taktirde ne yazık ki parkurdan geçemezler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir