Subaylar ve Görevleri
  1. Anasayfa
  2. Subay Bilgilendirme

Subaylar ve Görevleri

0
Subaylar-ve-Görevleri
Subaylar-ve-Görevleri

Subaylar ve Görevleri , Subaylar askeri birliğin denetim ve yönetiminde görev alan personeller olarak karşımıza çıkmaktadır. Subaylar diğer personeller ile karşılaştırma yaptığımız zaman rütbe bakımından lider konumunda yerini alırlar. Subayların liderlik konumunda yer almaları beraberinde pek çok sorumluluğu da getirmektedir. Subayların asil vazifesi askeri birlik içerisinde denetim ve düzenlemesi yapmasının yanı sıra askeri strateji planlama,askeri operasyonu düzenleme, askeri operasyona katılma ve vatani görevlerini yerine getirme sorumluluklarını üstlenirler. Subaylar ayı zamanda astsubaylar ile birlikte çalışmalarını sürdürürler. Subay rütbeleri özellikle ifade edilmesi gerekir ki askeri hiyerarşi grubunda konumlarına bağlı olarak belirtilir.

Subayların Rütbeleri Nelerdir?

Askeri birliğin denetim ve asayişini düzenleyen subayların pek çok rütbeleri askeri hiyerarşi grubunda yer almaktadır. Subayları rütbeleri belirtilmekte olan askeri hiyerarşi sınıflandırılmasına göre belirlenmektedir. Subaylar  rütbeleri başta subayın askeri tecrübesi,subayın askeri eğitim seviyesi,liderlik başarıları ve liderlik becerilerine göre ifade edilmektedir. Subaylar rütbelerinin yükselmesini talep ettikleri zaman burada belli bir adımların atılması zorunluluk bildirir. İşte tam da bu bağlamda  subayların askeri akademide eğitimlerden başarılı bir şekilde geçmeleri gerekmektedir. Subayların eğitim düzeyi ve akademik eğitimlerde başarı seviyesi aynı zamanda rütbelerde artış meydana gelmesine zemin hazırlayacaktır. Subaylar eğitimlerini akademik merkezlerde ve üniversitelerde almaktadırlar.

Subay rütbeleri kara, deniz ve hava birimleri kapsamında belirlenmektedir. Bu rütbeler başta orgeneral olmak üzere Korgeneral, Tuğgeneral,  Yarbay, Binbaşı,Yüzbaşı, Teğmen, Üst Teğmen ve  Albay olarak ifade edilir.

Orgeneral: orgeneraller Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin en üst komutasında yer almaktadır. Hem korgeneral hem de mareşal arasındaki askeri rütbeye sahiptirler. Eğer orgeneral Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda bir orgeneral ise o zamanki rütbesi oramiral olarak karşınıza çıkar.

Korgeneral: Korgeneral Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kara ve hava kuvvetlerinde görev alan askeri bir personel olarak kabul edilir. Korgenerallerin Deniz Kuvvetleri’ndeki karşılığı Koramiral olarak kabul edilmektedir.

Tuğgeneral: Rütbe bekleme süreleri 4 sene olan Tuğgeneraller Korgeneral ve Orgeneral gibi yine aynı şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışmalarını sürdüren askeri personeller olarak kabul edilir. Fakat Tuğgeneraller Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en düşük  kademesinde yerini almaktadır.

Teğmen: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde aktif olarak çalışmalarını sürdürmekte olan askeri personellerden biri olan teğmenler ordunun düzenini ve asayişini kontrol altına almaktadır. Bunun yanı sıra Teğmenin alt kademeleri vardır. Teğmenin alt kademeleri ise asteğmen ile uzman ya da erbaşlardır. Teğmenler vatani vazifelerinin yanı sıra asteğmen, uzman ya da erbaşların asayişlerinden de sorumlu personellerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde her rütbe olduğu gibi teğmen rütbesinin de vatani vazifesinin korunulmasında son derece önemli hususlardan biridir. Teğmenler  birlikler arasında iletişimin kurulmasında önemli bir rolleri yer almaktadır. Teğmenler için bahsedeceğimiz bir diğer görevleri ise teğmenler silahlı araç kullanımı ve zırhlı araçların kullanımı işlemlerini de gerçekleştirmektedirler.

Yarbaylar: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde askeri personel olarak karşımıza çıkan yarbaylar aynı zamanda tabur komutanı olarak vatani görev ve sorumluluklarını yerine getirmektedirler. Yarbaylar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda  gemi komutanı ve  Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda filo komutanı olarak görevlerini sürdürmektedirler. Bu sebepten dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çok yönlü askeri personelleri olarak kabul edilir. Yarbay olmadan önce bazı önemli eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlerin başında savunma yönetimi eğitimi gelmektedir.

Bunun yanı sıra Silah Sistemleri Mühendisliği, Askeri Tarih, Uluslararası İlişkiler VE Uluslararası Güvenlik ve Terörizm dersleri öğrencilere verilmektedir. Öğrencilerin bu belirtilmekte olan dersleri başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Aksi taktirde Türk Silahlı Kuvvetleri işini layıkı ile yapmayan eğitim seviyesi düşük, ders notları başarısız bir öğrenciyi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel yapısına alamaz. Bu sebepten dolayı verimli çalışma son derece önemli hususlardan biridir. Bunun yanı sıra sağlık da elbette başta subaylık olmak üzere astsubaylık, yarbaylık, korgenerallik , tuğgenerallik gibi rütbelere geçişte önemli faktörlerden biridir.

Yarbay olmak için adayları öncelikle askeri teşkilat içerisinde ya da üniversitede oldukça başarılı bir puanlamasına sahip olmaları gerekmektedir. Zaten genel anlamda baktığımızda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne girmek isteyen bütün adayların ( yarbay, korgeneral, tuğgeneral)  KPSS sınavları ve üniversite sınav sonuçlarından başarılı puan almaları gerekmektedir. Aksi taktirde ne yazık ki özellikle ifade edilmesi gerekir ki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hiçbir rütbesini almaya hak kazanamazlar.Bu sebepten dolayı adayların  bu duruma oldukça fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir